Ülkeye ihracat ve yatırım yapacak firmalarımız öncelikle ön pazar araştırması yapmalıdır. Ticari faaliyete başlamadan önce, özellikle teslimat, sevkiyat ve ödeme süreleri konusunda haklarını garanti altına alacak yazılı sözleşmeler yapılması önemlidir. Ödemelerde öncelikli olarak bilinen bankalar aracılığı ile peşin ödeme ve garantili akreditif yöntemi tercih edilmelidir. Vesaik mukabili veya mal mukabili ödemeler konusunda ısrarcı olan ithalatçı firmalara temkinli yaklaşılmalıdır.
İhracat sigortası gibi koruyucu önlemler alınması önemli olmaktadır. Vesaik mukabili çalışıldığında bankanın yabancı bankaya evrak gönderirken adres bilgileri titizlikle teyit edilmelidir. Kargo gönderiminin taahhütlü gönderi olması önemli olmaktadır.
İtalya yatırım politikalarında son dönemde AB’nin uyguladığı makro politikalardan etkilenmektedir. Green Deal, Dijitalleşme, Enerji Güvenliği Yenilenebilir Enerji, mobilite ve hidrojen yakıtlar ile ilgili projelere yönelik yatırımlar ön plana çıktığı gözlemlenmektedir. Ulusal İyileşme ve Dayanıklılık Planı (PNRR), pandemi krizine yanıt olarak Avrupa Birliği tarafından onaylanan ve yaklaşık yarısı hibelerden oluşan 750 milyar avro değerindeki Yeni Nesil AB (NGEU) programının bir parçasıdır. İtalya tarafından sunulan ulusal plan olan PNRR planı çerçevesinde ise, yatırımlar ve reformlar için 194,5 milyar avroluk kaynak/fonun İtalya’ya aktarılması öngörülmektedir.
Plan temel olarak 6 misyon etrafında geliştirilmiş olup bu misyonlar sırasıyla; “dijitalleşme, yenilik, rekabet gücü ve kültürel alanlar, ekolojik dönüşüm, sürdürülebilir ulaşım altyapısı, eğitim ve araştırma çalışma hayatına katılım ve uyum ve sağlık sektörü”dür. PNNR tarafından finanse edilen projelerin somut olarak nasıl uygulandığına dair İtalya Ekonomi ve Hazine Bakanlığı (MEF) tarafından hazırlanan kılavuz PNNR’in nasıl yapılandırıldığı, amaç ve hedeflerin zaman çizelgesini, planın nasıl yönetileceğini gösteren ve aynı zamanda somut uygulamalarını sunan bir çerçeve sunmaktadır. PNRR’nin resmi Portali İtalia Domani olarak ilan edilmiştir. Portalde planlanan yatırımların geliştirilmesine ilişkin güncel haberlerle birlikte yatırımların ve reformların izlenmesine yönelik bilgi notları aracılığıyla programın içeriğini ve uygulama sürecini açıklamaktadır https://italiadomani.gov.it/en/home.html
Plan kapsamında 2021-2023 yılları arasında İtalya’ya 100 milyar avro fon aktarılmış olup önümüzdeki 2 yıllık süreçte de yaklaşık 100 milyar avro daha AB tarafından İtalya’ya aktarılması beklenmektedir. Söz konusu kurtarma planı, İtalya’nın ekonomik büyümesini ciddi şekilde teşvik etmektedir.
Diğer taraftan, son dönemde İtalya’da uygulanmakta olan teşvikler ve yatırım olanakları ile ilgili Şirketler ve Made in Italy Bakanlığı tarafından hizmete alınan portal ve teşviklere ilişkin linkler de aşağıda sunulmaktadır.
https://www.investinitaly.gov.it/en/doing-business/incentives https://www.investinitaly.gov.it/en
İtalya’da piyasa gözetimi ve denetiminden sorumlu kuruluş Şirketler ve Made in Italy Bakanlığı altında bulunan Pazar ve Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü’dür.
Ayrıca, AB web sayfalarında AB ve İtalya’ya yönelik teknik standardizasyon, ithalat süreçleri, ticaret rejimi, paketleme, ambalaj kurallar, tarifeler ve sektör bazında bilgilere aşağıdaki linkten ulaşmak mümkündür.
https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/en/content/eu-market-0#tocms_4 |