T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Libya

Libya

Sevk Öncesi İhracatta Gözetim Belgesi ve Bazı Ürünler İçin Uygunluk Belgesi Zorunluluğu
Akreditif açılabilmesi ve açılmış akreditifler için kullanılan dövizin kullanımına ilişkin olarak Libya Merkez Bankası, yayınladığı 2015/19 sayılı karar kapsamında, Libya’ya ithal edilen edilen tüm ürünler için, Sevk Öncesi İhracat Sertifakasının (Certificate of inspection) alınmasını zorunlu hale getirmiştir. Bu amaçla, Libya Merkez Bankası, Uluslararası Denetim Şirketi olan SGS Türkiye’yi yetkilendirmiştir. Ayrıca, Libya Merkez Bankası'nın 2020/68 sayılı ARN notu kapsamında Sevk Öncesi Gözetim Sertifikasına ek olarak aşağıdaki ürünler için Uygunluk Belgesini de istemektedir.
  1. Gıdalar ve Yemler,
  2. Çocuk oyuncakları
  3. Pişirme aletleri
  4. Araç lastikleri
  5. Araç yağları
  6. Pişirme gazı tüpleri
  7. Tıbbi malzemeler
  8. KKD malzemeleri, özellikle eldivenler, tıkaçlar, yüz maskeleri gibi Corona salgınıyla ilgili olanlar.
  9. Alkol ve Sterilizatörler
  10. Gübreler ve pestisitler
  11. Kozmetik ve aromatik kokular
  12. Şampuan, sabun ve saç boyaları
  13. Diş macunu ve tıraş kremi
  14. Kumaşlar ve giysiler, özellikle çocuk giysileri
  15. Ayakkabı
  16. Defterler, kitaplar ve okul malzemeleri
  17. Manuel ve otomatik yıkama gücü ve deterjanlar
  18. Boyalar
 
Diğer taraftan, genel olarak ithalatta yürütülen işlemlere ilişkin bilgiler aşağıda belirtilmiştir.
 
  • Ithalatçı, Libya Ekonomi ve Ticaret Bakanlığından “İthalat Ruhsatı” almalıdır. Ruhsatlar, ithalata konu eşyanın cinsine göre verilmektedir. ithalat ruhsatında belirlenen alan dışında farklı ürünlerin ithalatı yapılamaz. Libya Devleti lehine kamu işleri yapan yabancı muteahhitler ise sadece ilgili alanda ve işveren idarenin onayıyla  ithalat yapabilir.
  • İthalat yapan tüm yerli/yabanci firmalar Gümrük İdaresi tarafından bir örneği ek’te sunulan “Gümruk Kartı/Statistical Card” almalıdır.
  • İthalatçı, ithal etmek istedigi eşya için tedarikçiden proforma Faturayı talep ederek gerekli diğer belgelerle birlikte hesabının bulundugu ticari bankaya başvuruda bulunur.
  • Ticari banka, başvuru sahibinin hesabından Libya Dinarı cinsinden eşyanın ithal bedelini Libya Merkez Bankasına (CBL) aktarır ve yabancı para cinsinden akreditifin açılmasını sağlar.
  • İthalatçı, açılan akreditifin bir sureti ile ticari bankadan temin ettiği asagidaki belgelerle birlikte ilgili Gümrük Müdürlüğüne başvuruda bulunur. Tüm belgelerin ticari banka tarafindan kaşelenmesi gerekmektedir
  • İlgili ticari bankanın, Gümrük Müdürlüğüne hitaben, teyit yazısı (Akreditifin CBL kanalıyla açıldığını, 100% “cash-covered” olduğunu ve ithal edilecek eşyanın tanımını ve bedelini beyan eden bir örneği ek’te sunulan yazı),
  • Ticari Banka Formu (ARMN 18/2006) – bilinen ismiyle “300 no.lu form”,
  • İhracatçının düzenlediği fatura,
  • Packing List,
  • Bill of Lading,
  • Certificate of Origin,
  • Eşyanın cinsine göre gerekli tüm diğer evraklar