Almanya teknik kapasitesi oldukça gelişmiş, yüksek standartların uygulanmasını arzulayan ve AB teknik mevzuatını olabildiğince katı yorumlayan bir ülkedir. Almanya’ya yapılacak ihracatta özellikle prosedürler eksiksiz olarak yerine getirilmeli ve Almanya'da kuralların ve standartların sıkı bir şekilde uygulandığı her daim göz önünde bulundurulmalıdır.
Firmalarımızın
Almanya’ya yapacakları ihracatta herhangi bir teknik engelle karşılaşmamaları için, ihracat öncesinde ürünlerin tabi olduğu teknik mevzuatı detaylı olarak incelemelerinin faydalı olacağı değerlendirilmektedir. Söz konusu pazara giriş bilgilerine aşağıdaki AB Komisyonu-
Ticaret Yardım Masası internet sayfası üzerinden ulaşmak mümkündür.
Avrupa Birliği (AB), 11 Aralık 2019 tarihinde açıkladığı Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) ile 2050 yılında iklim-nötr ilk kıta olma hedefini ortaya koymuştur. AB, bu hedefe ulaşmak için yeni bir büyüme stratejisi benimseyeceğini ve tüm politikalarını iklim değişikliği ekseninde yeniden şekillendireceğini açıklamıştır. Sanayiden, finansmana, enerjiden ulaştırmaya ve tarıma uzanan bir dizi alanda AB politikalarında kapsamlı değişiklikler öngören Yeşil Mutabakat, Tek Pazar’ın tesisinden bu yana AB’nin en büyük girişimidir. AYM ile öngörülen değişikliklerin, Gümrük Birliği ile AB’ye sağladığımız yakın ticari ve ekonomik bütünleşme ile entegre olduğumuz değer zincirleri üzerinde doğrudan etkileri olması kaçınılmazdır.
Dış ticaretimizin büyük bir bölümünün AB-27 ülkeleri ile gerçekleştirildiği dikkate alındığında, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile öngörülen kapsamlı değişikliklere gereken uyumun sağlanması, en önemli ticaret ortağımız AB’ye ihracatımızda rekabetçiliğimizin ve küresel değer zincirlerindeki konumumuzun korunması ve geliştirilmesi açısından önemlidir.
Mevcut durumda, AYM ile ülkemiz ticareti bakımından öne çıkan hususlardan biri, sınırda karbon düzenleme mekanizmasıdır. AB bu mekanizma ile, yeşil dönüşümün yaratacağı maliyet karşısında Avrupa’nın rekabetçiliğinin korunması ve AB’deki üretimin emisyon azaltma hedefi AB’den az olan ülkelere kaymasının önlenmesini hedeflemektedir.
Şirketlerin, tedarik zincirinde insan hakları ihlallerini önleme ve çevre standartlarına uymaya yönelik özen gösterme yükümlülüğü hakkındaki kanun 22.07.2021 tarihinde beyan edilmiş olup kademeli olarak yürürlüğe girmektedir. Tedarik Zinciri Yasası 2023'ten itibaren Almanya'da, ilk etapta 3000'den fazla çalışanı olan şirketlere uygulanacaktır. Amaç, uluslararası tedarik zincirlerinde insan haklarını korumaktır. Yasa; yardım kuruluşlarına ve sendikalara, ihlal durumlarında, bundan mağdur olanları, Alman mahkemeleri önünde temsil etme fırsatı vermektedir. Bu kapsamda bazı sektörlerde rakibimiz olan uzak doğu ülkelerinde ihlal edildiği bilinen bu yasanın ülkemiz için yeni fırsatlar doğuracağı ve söz konusu sektörlerde ihracatımızı arttırabileceği düşünülmektedir.
Almanya genelinde dijitalleşme süreci önem taşımaktadır. Bu maksatla ülkede hem bilgilendirme çalışmaları sürdürülmekte hem de altyapı faaliyetleri yürütülmektedir. Önümüzdeki süreçte, ülkemizin gerek mal tedariki gerek teknik müşavirlik hizmetleri konusunda bölgedeki sürece dahil olabileceği değerlendirilmekte olup, konuya ilişkin fırsatların incelenmesi gerektiği değerlendirilmektedir.
İhracata dayalı güçlü ekonomisi ile Almanya, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) anlaşmalarına dayanan uluslararası ticarette ortak kurallara ve standartlara büyük ilgi duymaktadır. Ortak yaklaşımlar ticareti kolaylaştırmakta ve en iyi kalite için rekabeti teşvik etmektedir. Öte yandan, örneğin elektrikli arabalar için şarj altyapısında farklı gereklilikler ticaretin önündeki teknik engelleri oluşturulabilmektedir. Bu nedenle Federal Hükümet, ticaret ortaklarıyla diyalog halinde, kalite altyapılarının uyumlaştırılması için uluslararası düzeyde de çalışmaktadır.
BMWK, endüstri ve uzman kuruluşların katılımıyla önemli ticaret ortaklarıyla devlet düzeyinde temas kurmakta ve böylece kalite altyapısının uluslararası uyumlaştırılması için çalışmalar yürütmektedir. Bu girişimlerden biri de Küresel Proje Kalite Altyapısı'dır (
GPQI).
Sürdürülebilir ekonomik kalkınma için siyaset, iş dünyası ve bilim uluslararası diyalog içinde olmalıdır. Küresel Proje Kalite Altyapısı (GPQI) kapsamında Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı (BMWK) dünya çapında önemli iş ortaklarıyla teknik politika diyalogları yürütmektedir. Deutsche Gesellschaft für internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya ve Meksika'daki diyalogları kalite altyapısının uyumlaştırılması konusunda desteklemektedir.
GPQI, diyaloglarda Almanya'dan ve ortak ülkelerden siyasi yetkilileri, özel sektörü ve uzman kuruluşları bir araya getirmektedir. Tüm katılımcılar kalite altyapısı (QI) konusundaki uzmanlıklarını ve karşılaştıkları zorlukları paylaşmaktadır. GPQI'de birlikte Almanya’nın, ticaretin önündeki teknik engeller ve adil rekabet için siyasi ve ekonomik olarak uygulanabilir çözümler geliştirmek için çalışmalar yürüttüğünün belirtilmesinde yarar görülmektedir.
KAYNAKLAR