T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Almanya

Almanya

Almanya Avrupa Birliği’nin en büyük ve dünyanın ise 3. büyük ihracatçı ülkesidir. Almanya’nın dış ticaret performansındaki başarısında güçlü ve standartları yüksek altyapı sistemine sahip olması önemli rol oynamaktadır. Bu kapsamda, Almanya kalite altyapısını ticari gücü ile birleştiren örnek ülkelerden biridir. Esasen bir menşe ibaresi olan “Made in Germany” ibaresi tüm dünyada bir kalite simgesi olarak kabul görmektedir.
Standardizasyon
Merkezi Berlin’de bulunan Alman Standartlar Enstitüsü (DIN- Deutsches Institut für Normung e. V.), Almanya Federal Cumhuriyeti'nin resmi standartlar enstitüsüdür. Elektroteknik standardizasyon alanında bu görev, DIN bünyesindeki Alman Elektroteknik, Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Komisyonu (DKE - Deutsche Kommission Elektrotechnik Elektronik Informationstechnik) ve Elektroteknik, Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Birliği (VDE - Verband der Elektrotechnik Elektronik Informationstechnik e.V.) tarafından yerine getirilmektedir.
DIN standartları ulusal, Avrupa veya uluslararası standardizasyon çalışmalarının bir sonucu olarak oluşmaktadır. Bir standardın oluşturulması için herkes başvuruda bulunabilir. Standartlar DIN, Avrupa standardizasyon kuruluşları CEN/CENELEC ve uluslararası standardizasyon kuruluşları ISO/IEC'deki komiteler tarafından tanımlanmış ilkeler, prosedür ve tasarım kurallarına göre geliştirilir. Ulusal standardizasyon için prosedür ve tasarım kuralları, DIN Standardizasyon Çalışmalarının Temelleri Komitesi (NAGLN - Normenausschuss Grundlagen der Normungsarbeit) tarafından DIN 820 serisi standartlarında tanımlanmıştır.
DIN standartları, güncel olmalarını sağlamak için en geç beş yılda bir gözden geçirilir. Eğer bu standart artık tekniğin son durumuna uymuyorsa, içeriği revize edilir veya standart geri çekilir.
Uygunluk Değerlendirmesi ve Akreditasyon
Tüketiciler her gün CE işareti veya GS (Geprüfte Sicherheit) işareti gibi işaretlere sahip ürünlerle karşılaşmaktadır. Bu işaretler örneğin oyuncaklarda, elektrikli eşyalarda, tıbbi ürünlerde veya asansörlerde bulunabilir. Bu işaretler, bir ürünün CE işareti söz konusu olduğunda ilgili AB mevzuatının belirtilen gerekliliklerine veya GS işareti söz konusu olduğunda Alman Ürün Güvenliği Yasası'nın gerekliliklerine uygunluğunu belgelemektedir.
Uygunluk değerlendirme kuruluşları özel veya devlet tarafından işletilen kuruluşlar olabilmektedir. Almanya'daki tanınmış özel uygunluk değerlendirme kuruluşları, örneğin Teknik Muayene Birliği (TÜV - Technischer Überwachungsverein), Alman Motorlu Araç Muayene Birliği (DEKRA- Deutscher Kraftfahrzeug Überwachungsverein) ve gemi sınıflandırma kuruluşu Germanischer Lloyd'dur ve bunlar aynı zamanda devlet adına çok çeşitli test ve denetleme görevleri de yerine getirmektedirler. Devlet kurumlarının da yüksek düzeyde uygunluk değerlendirmeleri gerçekleştirdiği, Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı'nın (BMWK - Bundes-Ministerium für Wirtschaft und Klimaschutz) yetki alanındaki federal enstitülerde görülebilir: Alman Ulusal Metroloji Enstitüsü  (PTB - Physikalisch-Technische Bundesanstalt) yasal metroloji alanında (örneğin enerji ölçüm cihazlarının tip muayenesi) ve Federal Malzeme Araştırma ve Test Kurumu (BAM - Bundesanstalt für Materialforschung und -prüfung) tehlikeli madde konteynerleri (örneğin CASTOR konteynerleri) veya patlayıcı maddeler dahil olmak üzere teknik güvenlikle ilgili alanlarda uygunluk değerlendirmeleri gerçekleştirmektedir.
Test raporları ve sertifikalar veya üreticinin uygunluk beyanları gibi uygunluk onayları, bir sözleşme imzalamak veya bir ürünü piyasaya sürmek için bir ön koşul olarak gerekli olabilir.
Metroloji
Ölçülen değerler uygunluk değerlendirmesinin merkezinde yer almaktadır. Metroloji, ölçüm sonuçlarının doğruluğunu ulusal standartlarla karşılaştırarak ve ölçüm cihazlarını ve prosedürlerini kalibre ederek sağlamaktadır. Uluslararası Birimler Sistemi (System of Units, SI) ölçüm sonuçlarının güvenilir olmasını sağlamaktadır.
Alman Ulusal Metroloji Enstitüsü  (PTB - Physikalisch-Technische Bundesanstalt) ulusal metroloji enstitüsüdür ve Almanya'da doğru ve hassas ölçümler için yetkili olan en üst kurumdur.
Berlin ve Braunschweig’da bulunan Alman Ulusal Metroloji Enstitüsü (PTB), bilim ve teknoloji için federal otorite ve araştırma enstitüsüdür. Enstitü, uluslararası ölçü birimlerinin tanımlanması, muhafaza edilmesi ve benimsenmesinden ve ulusal standartların sağlanmasından sorumludur.
 
Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile Ürün Güvenliği
AB piyasa gözetimi ve denetimi (PGD) çerçevesi üye devletler tarafından gerçekleştirilmektedir. Almanya'da ise bundan federal eyaletlerin piyasa gözetim otoriteleri sorumludur. Radyo ekipmanları için Federal Ağ Ajansı (BNetzA) gibi birkaç alanda federal makamlar piyasa gözetiminden sorumlu olabilmektedir .
PGD yetkilileri, ürünleri belirli gereklilikler (Avrupa veya Alman yasalarından) açısından rastgele kontrol eder ve ilgili işletmelerin (özellikle üreticiler, yetkili temsilciler, ithalatçılar, distribütörler ve ifa hizmeti sağlayıcıları) faaliyetlerine karşı uygun önlemleri alır. Tehlikeli ürünler söz konusu olduğunda, PGD yetkilileri ayrıca ürünün geri çekilmesini veya toplatılmasını isteyebilir, resmi uyarılar yayınlayabilir veya yaptırımlar uygulayabilir. Piyasa gözetimi böylece güvenli ürünlere ve iktisadi işletmeciler için eşit bir rekabet alanına katkıda bulunur.
Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı (BMWK), Federal Hükümet bünyesinde yasal bir görev olarak sektörler arası PGD’yi koordine eder. Almanya'yı Avrupa düzeyinde PGD konularında, yasal tedbirler ve Avrupa mevzuatında belirtilen uygulama hususları bakımından temsil eder. Federal bakanlıklar ve federal eyaletler arasındaki koordinasyonun ardından, BMWK bünyesinde 2018'den bu yana PGD konusunda federal hükümete danışmanlık ve destek veren Alman Piyasa Gözetimi Forumu (DMÜF) kurulmuştur.
Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı (BMAS), ürün güvenliği ile ilgili yasadan (ProdSG), yönetmeliklerden ve ilgili AB direktiflerinden federal düzeyde sorumludur. Bunun istisnaları, oyuncak (2. ProdSV) ve gezi tekneleri (10. ProdSV) alanlarındaki yönetmeliklerdir; bunlar da, örneğin ürünlerin akreditasyonu ve piyasa gözetimine ilişkin AB Yönetmeliği gibi, Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı'nın (BMWK) sorumluluğundadır. Federal Gıda ve Tarım Bakanlığı (BMEL) ise ProdSG (Ürün Güvenliği Yasası) ile ulusal düzeyde uygulamaya konulan "Genel Ürün Güvenliği Direktifi "nden (2001/95/EC sayılı Direktif) sorumludur. Gümrük idaresi, portföyünde Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün de yer aldığı Federal Maliye Bakanlığı (BMF) aracılığıyla sürece dahil olmaktadır.
Alman PGD düzenlemelerinde eyalet sisteminden kaynaklanan çoklu bir yapı hakimdir. Bu kapsamda, PGD sisteminin paydaşlarını ilgili Federal Bakanlıklar, Almanya Federal İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü (BAuA) ve yetkili eyalet kuruluşları oluşturmaktadır.
Uygulamada PGD eyaletler bazında yetkili kuruluşlarca yerine getirilmektedir. ProdSG'nin uygulanmasında standart bir idari uygulama sağlamak ve iş tekrarını önlemek amacıyla federal eyaletler Piyasa Gözetimi Çalışma Komitesi'ni (AAMÜ) kurmuştur. Eyaletler arasında koordinasyon Piyasa Gözetimi Çalışma Komitesi (AAMÜ) tarafından sağlanmaktadır.
Eyalet yetkilileri, her yıl 1.000 kişi başına 0,5 rastgele numune temelinde piyasadaki ürünlerin ProdSG gerekliliklerini karşılayıp karşılamadığını kontrol etmektedir. Bu şekilde Almanya'da her yıl yaklaşık 50.000 ürün test edilmektedir. Federal eyaletlerin büyük çoğunluğu, teknik ürün testleri gerçekleştirdikleri cihaz test merkezleri kurmuştur.
Buna ek olarak, farklı yetki ve sorumluluk alanlarına sahip başka PGD aktörleri bulunmaktadır. Bu kuruluşlara ve görev alanlarına aşağıdaki linkten ulaşılabilir.