T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

İsviçre

İsviçre

İsviçre 1 Ocak 2024 itibarıyla menşe fark etmeksizin sanayi ürünlerine uygulanan ithalat vergisinin kaldırıldığını duyurmuştur.

 

Sanayi tarifelerinin kaldırılması, tarım ürünleri olarak sınıflandırılan 35. ve 38. Fasıllardaki bazı ürünler hariç olmak üzere, Gümrük Tarifesinin 25-97. Fasıllarındaki malları kapsamaktadır.

İsviçre'de sanayi ürünleri, sermaye malları, hammaddeler, tuz, yarı mamul ürünler ve makineler gibi üretim süreçleri için ara girdilerin yanı sıra bisiklet, ev aletleri, giyim ve ayakkabı gibi tüketim mallarını da kapsamaktadır. Ancak, tarım ürünleri (canlı hayvanlar ve bitkiler, gıda maddeleri ve lüks gıdalar, işlenmiş tarım ürünleri, tohumlar ve hayvan yemleri dahil) ve balıkçılık ürünleri sanayi ürünleri olarak sınıflandırılmamaktadır. Bu nedenle İsviçre'ye tarım ürünleri ithal ederken gümrük vergileri uygulanmaya devam edecektir.

Sanayi tarifelerinin kaldırılması gümrükleme sürecinin kendisini değiştirmemektedir: ithalatçıların hala bir ithalat beyannamesi vermeleri ve KDV dahil olmak üzere ithalatta ortaya çıkan diğer ücret ve harçları ödemeleri gerekmektedir.

İsviçre’ye ihracat yapmadan önce ürünün Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon Numarası kullanılarak aşağıda belirtilen Resmi İnternet Sitesinden İsviçre’nin ürüne uyguladığı vergi miktarları ve varsa kota bilgileri ülkemiz seçilerek görülebilmektedir. Bilgi için:


https://xtares.admin.ch/tares/login/loginFormFiller.do;jsessionid=KVVIf4b40EtDUqXNfrOmOSXE4JOX_1bXeK-PA0ThLrEJUumT7CFf!-1148717939 


Sanayi tarifelerinin kaldırılması İsviçre'yi bir iş ve sanayi merkezi olarak güçlendirmiştir. Gümrük vergileri daha önce yerli sanayiyi yabancı rekabetten korumayı amaçlarken, şimdi yurt dışından birincil malzeme tedarikini daha pahalı hale getirmektedir. Gümrük vergilerinin kaldırılması ve buna bağlı olarak gümrük prosedürlerinin idari açıdan basitleştirilmesi sayesinde İsviçre'deki şirketler daha ucuz girdilerden faydalanmakta ve dolayısıyla üretim maliyetlerini düşürebilmektedir.

 

Türkiye ve EFTA arasında “Uygunluk Değerlendirmesi Alanında Karşılıklı Tanıma Protokolü” kapsamında AB teknik düzenlemelerine uygun sektörlerdeki ürünlerimizin İsviçre'de yeniden ithalat kontrollerine tabi olmaması ve anılan ürün gruplarında Türkiye tarafından verilen sertifikaların İsviçre'de geçerli olması karara bağlanmıştır.

 

Ülkemizin, EFTA STA’sı ve karşılıklı tanıma protokolü kapsamında elde ettiği avantajın da katkısıyla firmalarımız tarafından bugüne kadar Müşavirliğimize iletilmiş teknik engeller temelinde oluşan bir sorun bulunmamaktadır. 

 

Bununla birlikte, İsviçre Pazarı’nda tüketicilerin üst düzeydeki kalite beklentilerini karşılamak üzere ürünlerimizin sunumu ile ambalaj ve etiketlenmeleri yanında uluslararası bilinilirliği olan her türlü sertifika ve belgeye sahip olmaları rekabet gücümüzü artıracaktır.