T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Moldova

Moldova

Ülkemiz menşeli ürünlerin Moldova Gümrüklerinden geçişi sırasında yaşanan temel sorunlar:

  • Türkiye menşeli ürünler, AB ve BDT ülkelerinden gelen tırlara kıyasla çok daha fazla kırmızı ve sarı hatta yönlendirilmektedir.

  • Sarı ve kırmızı hatlara yönlendirilen araçlar beraberindeki eşya için ihracata yönelik gümrük beyannamesinin aslı ya da Gümrük İdarelerimiz tarafından onaylanmış örnekleri, Türkiye’deki tedarikçi ya da üretici firma ile yapılan sözleşmeler, bu firmalar ile yapılan yazışmalar, bu ürünlere ilişkin fiyat listesi vb. belge ve bilgiler ibraz edildiği halde, ithal edilecek eşyalara ilişkin beyan edilen değerler, düşük olduğu gerekçesiyle Gümrük İdareleri tarafından kabul edilmemekte ve ithalatçı firmalar daha yüksek değerler beyan etmeye zorlanmaktadır.

  • Gümrük değerlemesi; referans fiyatlar, internet üzerinden elde edilen perakende fiyatlar, Moldova iç pazarı fiyatları, üçüncü ülkelerden ithal edilen fiyatlar, aynı ya da benzer nitelikte olmayan ürünlerin fiyatları ya da bunlara benzer uygun olmayan yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmekte, bunun sonucu olarak ürünün gerçek ithal değerinin çok çok üstünde ithal değerleri belirlenmektedir.

Yukarıda belirtilen sorunlar nedeniyle, ülkemiz menşeli ürünlerin Moldova pazarına giriş maliyetleri önemli ölçüde artmakta ve ürünlerimizin ithalat süreci uzamaktadır. İthalatçılar, ülkemizden ithal edecekleri ürünlerin gerçek ithalat maliyetini hesaplayamamakta, bu belirsizlik ve gümrüklerde olması gerekenden çok daha yüksek olarak ödenmek zorunda kalınan vergiler ise ithalatçıları farklı ülkelerden ürün tedarik etmeye yönlendirmektedir. AB ve BDT ülkeleri menşeli ürünlere kıyasla ülkemiz menşeli ürünlere yönelik bu haksız uygulamalar, ülkemizin Moldova’ya yönelik ihracatına zarar vermektedir.