Akreditasyon, sertifikasyon ve piyasa gözetimi alanındaki görevler ayrıştırılmıştır. Tüm ulusal standartlar 2007’den itibaren gönüllük esasına dayandırılmıştır. Moldova, başta AB kuralları ve düzenlemelerini benimseyerek, yeni teknik düzenlemeleri kabul etmektedir. Bugün itibarıyla 23.500 Avrupa standardının (CEN/CENELEC) 10.200’ü (%43’ü) Moldova standardı (SM) olarak kabul edilmiştir. Bununla birlikte, mevcut 27.700 standardın yaklaşık % 60’ı hala Sovyetler Birliği döneminden kalan standartlardan oluşmaktadır. Moldova’da standartlar alanında yetkili kurum Moldova Standardizasyon Enstitüsü (ISM)’dır. Söz konusu Enstitü standartları kabul etmekte ve standartlarla ilgili ulusal belge bankasını idare etmektedir. Moldova, Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı (ISO) ve Uluslararası Yasal Metroloji Teşkilatı’nın (OIML) muhabir üyesi; Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC), Avrupa Elektroteknik Standardizasyon Komitesi (CENELEC), Avrupa Akreditasyon Birliği (EA) ve Sayaç Sözleşmesi’nin (Metre Konvansiyonu) ortak üyesi; Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN) ve Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon İşbirliği’nin (ILAC) bağlı üyesi; Avrasya Ulusal Metroloji Enstitüleri İşbirliği (COOMET) tam üyesi ve Avrupa Telekomünikasyon Standartlar Komitesi’nde (ETSI) gözlemci statüsündedir. Ayrıca Moldova, Kodeks Komisyonu (Codex Alimentarius Commission), Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Uluslararası Bitki Koruma Sözleşmesi’nin (IPPC) ve Avrupa ile Akdeniz Bitki Koruma Örgütü (EPPO) üyesidir. Test Etme, Muayene ve Belgelendirme Standardizasyon, metroloji, akreditasyon ve uygunluk değerlendirmesi alanında politika geliştirilmesinde yetkili olan Ekonomi Bakanlığı, ayrıca Moldova Standardizasyon Enstitüsü (ISM), Ulusal Metroloji Enstitüsü (INM), Ulusal Akreditasyon Merkezi (MOLDAC) ve Tüketici Koruma ve Piyasa Gözetim Ajansı’nın (APCSP) denetiminden sorumludur. Moldova’nın uygunluk değerlendirme sonuçlarının karşılıklı tanınmasına ilişkin anlaşmaların olduğu ülkeler menşeli ürünler, tanıma prosedürüne istinaden ülkeye serbest getirilebilmektedir.
Ülkenin kalite altyapısı sistemi ve uygulama altyapısından sorumlu yetkili kuruluşlar: Moldova Ulusal Standardizasyon Enstitüsü (Institutul de Standardizare din Moldova) Teknik Düzenlemeler Ekonomi ve Altyapı Bakanlığı (Ministerul Economiei şi Infrastructurii)
İçişleri Bakanlığı (Ministerul Afacerilor Interne)
Tarım, Bölgesel Kalkınma ve Çevre Bakanlığı (Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului)
Sağlık, Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanlığı (Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale)
Ulusal Gıda Güvenliği Ajansı (Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA)
Ulusal Enerji Piyasası Düzenleme Ajansı (Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică)
Ulusal Nükleer ve Radyolojik Faaliyetleri Düzenleme Ajansı (Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice)
Ulusal Karayolu Taşımacılığı Ajansı (Agenţia Naţională Transport Auto)
Ulusal Elektronik Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Düzenleme Ajansı (Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei) Akreditasyon Moldova Ulusal Akreditasyon Merkezi (Centrul Național de Acreditare - MOLDAC) Ürün güvenliği / güvenilirliğiUlusal Gıda Güvenliği Ajansı (Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor - ANSA)
Ulusal Toplum Sağlığı Ajansı (Agenția Națională pentru Sănătate Publică - ANSP)
İlaç ve Tıbbi Cihaz Ajansı (Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale - AMED)
|