T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Azerbaycan

Azerbaycan

 
a)      Genel Bilgiler
 
Tarım, gıda ürünleri, yem ürünleri, bitki ve hayvan sağlığına yönelik ithalat denetimleri Azerbaycan Gıda Güvenliği Ajansı (www.afsa.gov.az ) tarafından ilgili mevzuatları çerçevesinde yürütülmektedir. Ayrıca, tarım, gıda, yem ürünleri, tohum, bitki koruma ilaçları, gübre ürünlerinin ithalatı öncesinde kayıt işlemleri de aynı kurum tarafından yapılmakta olup, kaydolmayan ürünlerin ithalatında kısıtlama uygulanmaktadır. 
 
b)      Karantina İşlemleri:
 
Canlı hayvan ticaretinde Azerbaycan Gıda Güvenliği Ajansı (www.afsa.gov.az ) tarafından istenilen Veteriner Sağlık Sertifikasına ilaveten, ülkeye girişte karantina işlemi uygulanmakta ve hayvanlar belirlenen sürede belirlenen bölgelerde hastalıklara karşı tedbir amacıyla bekletilmektedir.  
 
Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü tarafından hastalık açıklanmış bölglerdeki canlı hayvan girişine hastalıktan ari oluncaya kadar izin verilmektedir.
 
c) Etiketleme:
 
Azerbaycan Cumhuriyeti’nde yurt içinde perakende satışa yönelik tüm ürünlerin ithalattan önce Azerbaycan dilinde etiketlenmesi ve ticari ve/veya sıhhi teknik düzenlemelere uyması gerekmektedir.
Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunu’nun 03.04.2014 tarihli ve 94 sayılı “Azerbaycan Cumhuriyeti'nde Ticaret, Toplu Yemek, Ev ve Diğer Hizmet Türlerinin Kurallarının Onaylanması Hakkında”  Kararıyla etiketleme kuralları gerçekleştirilmektedir.
 
Söz konusu kurallar gereği,  etiketleme - gıda ve yem ürünlerine, ambalaj malzemelerine, gıda ve yem ürünlerine eşlik eden veya bunlarla ilgili belgelere, hafıza sayfalarına (ekler), yapışkan sayfalara (çıkartmalar) yerleştirilen, tüketiciye ürün hakkında bilgi veren bir metin, işaret ve imalatçı (mallar ve diğerleri), semboller, geleneksel işaretler ve çizimler;
 
Ürünün nihai tüketiciye veya halka açık yiyecek-içecek tesislerine satıldığı geleneksel ad veya tüketeceği ürünün gerçek doğası hakkında bilgilendirecek ve onu diğer benzer ürünlerden ayırt edecek kadar açık bir ad;
 
Gıda ürünlerinin hazırlanmasında kullanılan veya hazır gıda ürünlerinin orijinal veya değiştirilmiş formunda bulunan maddeler, gıda katkı maddeleri ve biyolojik aktiviteye sahip gıda katkı maddeleri dahil olmak üzere hayvan, bitki, mikrobiyolojik, mineral kökenli maddeler;
 
Malların, halka açık yemek hizmetlerinin, ev ve diğer hizmet türlerinin satışını amaçlayan bireylerin ve tüzel kişilerin girişimci faaliyetleri;
 
Mevzuatta veya sözleşmede öngörülen garanti yükümlülüklerinin geçerli olduğu süre;
 
Tüketici tarafından tüketilmeyen mallar hakkında amacına uygun olarak güvenli kullanımını sağladığı süre hakkında bilgilerin olması zorunludur.
 
c)      Bitki Sağlığı Önlemleri:
 
Bitkisel ürün ve bitkisel materyal ticaretinde kontroller Azerbaycan Gıda Güvenliği Ajansı (www.afsa.gov.az ) tarafından yapılmaktadır.
 
Gıda amaçlı bitkisel ürünlerde Azerbaycan Bakanlar Kurulunun 442 sayılı Kararı çerçevesinde riskli gruplar (3 grup) belirlenmiştir. Az riskli grup içindeki ürünlerde sağlık sertifikası istenmemekte, firma tarafından ticaret belgelerinin hazırlanması yeterli olmaktadır. Riskli gruptaki ürünlerde (örneğin hayvansal menşeli ürünlerde) sağlık sertifikası istenmekte ve girişte analizler yapılmaktadır.
 
Gıda amaçlı olmayan bitkisel materyalde (fidan, fide vb.) ilgili ülkenin resmi kurumları tarafından düzenlenmiş Bitki Sağlığı Sertifikası istenmekte ve ürünler girişte analiz edilmektedir.
 
Tohum ithalatında ise öncelikle tohumum tescil işlemi yapılarak kayıt altına alınması istenmekte olup, bu süre 1-2 yıl arasında değişmektedir. Kayıt yapıldıktan sonra tohumların ithalatına izin verilmekte, ithalatta sertifika istenmekte ve analizler yapılmaktadır. 
 
e) Helal Belgelendirme:
 
Azerbaycan'da helal standartları ve helal sertifikalarının verilmesi Azerbaycan Cumhuriyeti Gıda Güvenliği Ajansı tarafından düzenlenmektedir.
 
Azerbaycan'a ithal olunan ürünler için helal sertifikası zorunlu değildir.
 
Diğer taraftan, Azerbaycan bazı BDT ülkeleri ile uygunluk sertifikalarının tanınması yönünde anlaşma yapmış olup, söz konusu ülkelerin ilgili kurumları tarafından verilen uygunluk sertifikaları Azerbaycan tarafından kabul görmektedir. Ancak, söz konusu anlaşmalarda helal ve helal olmayan şeklinde bir ayrıma yer verilmemektedir.
 
Ayrıca, TSE tarafından düzenlenen belgeler Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ilgili kurumları tarafından kabul görmektedir.