a) Genel Bilgiler
01/07/2013 tarihinde Hırvatistan AB’nin 28. üyesi olmuş, bu tarihten itibaren AB Gümrük Birliği içinde ortak gümrük tarifesini, ortak politika ve prosedürlerini ve teknik mevzuatı üstlenmiştir.
Genel olarak Hırvatistan uygulamaları Türk ihracatçılar açısından teknik engel yaratmamaktadır. Diğer taraftan birçok teknik dokümanların/belgelerin Hırvatça olması önemli bir engel olmaktadır. Hırvatistan kamu kurumları söz konusu dokümantasyonun İngilizce olması için çalışmalar yürütmektedir.
CE standartları mecburidir. Genel kural Türkiye’deki bir firmanın CE işaretini alması durumunda, başka bir belgeye ihtiyaç olmamasıdır. Bununla birlikte Hırvatistan’a ihracatta ürün güvenliği ve kalite açısından uygulamada ilave belgelendirme talep edilen durumlar söz konusu olabilmektedir.
b) Karantina İşlemleri:
Canlı hayvan ithal etmek için hayvanların, hayvanın türüne, sağlık durumuna ve beraberindeki sertifikasyona bağlı olarak 5 ila 30 gün arasında değişebilen karantina sürecinden geçmesi gerekir. Örneğin kesim için ithal edilen sığırlar için karantina ithalatçının çiftliğinde 5 gün, damızlık hayvanlar için ise ithalatçının çiftliğinde 30 gündür. Yetkili makam, Devlet Müfettişliği Veteriner Denetimidir.
c) Etiketleme:
Etiketleme bilgileri, Hırvatça olmalıdır: Ürünün adı; üreticinin tam adresi veya ithalatçının açık adresi; net miktar (ağırlık veya hacim); içindekiler; kullanım ve saklama ayrıntıları; tüketici uyarıları yer almalıdır. Teknik aksamlı ürünlerde ise, kullanım kılavuzu, imalatçının ayrıntıları, yetkili bakım ofisleri, garanti belgesi bilgileri, garanti süresi ve diğer uygulanabilir bilgilerin yer alması gerekmektedir. Bütün bilgilerin Hırvatça olması ve piyasaya sürülmeden önce mala yapıştırılması ya da eklenmesi zorunludur. İlgili mevzuat kapsamındaki sertifikalı her ürün, ürünün uygun testlerden geçtiğini ve ilgili yönetmelik hükümlerine uygun olduğunu gösteren bir CE işareti taşımalıdır.
AB içerisinde pazarlanan ambalajlar, çevrenin korunmasına yönelik konulan genel kuralların yanı sıra tüketici sağlığı için herhangi bir riski önlemek amaçlı özel hükümleri yerine getirmelidir: AB Etiketleme:
AB, üye ülkelerde gönüllülük esasına bağlı olarak, 66/2010/EC sayılı Tüzük ile Çevre Etiketi (Ecolabel) düzenlemesi geliştirmiştir. Çevre Etiketi ile ilgili bilgi (https://environment.ec.europa.eu/topics/circular-economy/eu-ecolabel_en ) linkinden edinilebilir.
d) Bitki Sağlığı Önlemleri:
Bitki Sağlığı ve önlemleri ile ilgili yetkili Kurum Devlet Müfettişliği Veteriner Denetim Birimidir.
Hırvatistan, hayvanların, hayvansal ürünlerin, hayvansal olmayan gıda ve yemlerin ve bitkilerin Avrupa Birliği'ne ithalatı, AB'nin hayvan ve belirli hayvan ürünleri ihracatı ve AB içi ticaret için gerekli olan sağlık ve bitki sağlığı sertifikasyonuna yönelik Avrupa Komisyonu'nun çevrimiçi platformu TRACES'in üyesidir.
e) Helal Belgelendirme:
Hırvatistan’da Helal Kalite Standardı/Belgesi Hırvatistan’da zorunlu bir standart değildir. Ancak İslam coğrafyasından turistlere hitap edecek ürün üretmek ve bu ülkelere ihracat yapabilmek için giderek daha fazla Hırvat firması ürünleri için helal sertifikası almakta olduğu gözlemlenmektedir. Hırvatistan’da helal ürünlere ilişkin belgelendirme, Helal Belgelendirme Merkezi” tarafından yapılmaktadır. (https://halal.hr/
|