T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Lübnan

Lübnan

Genel Bilgiler

Lübnan’da pazara sunulan ürünlerde genel olarak tüm testler ithalat sırasında,  ürün gümrüklere  geldiği  aşamada   gerçekleştirilmektedir.   Muayene de yine gümrükleme aşamasında örnekleme usulü ile gerçekleştirilmektedir. Örnekler devlet laboratuvarlarında incelenmektedir. Özellikle Avrupa Birliği sisteminden temin edilen sağlık ve bitki sağlığı sertifikaları bu aşamada kabul edilmektedir. Bazı ürünlerin ülkeye ithalatı kısıtlanmış veya yasak olabilir. İthalatı kesinlikle yasaklanan ürünler şunlardır:

  • Sedir tohumları ve fideleri (Lübnan sedir türlerini korumak için)
  • Ekmek yapımında kullanılan kimyasal katkılar (sağlık önlemi)
  • İyot içermeyen sofra tuzu (sağlık önlemi)
  • Birçok kimyasal, mineral ve metal ürünün atığı/cüruf/kül/hurdası (çevresel önlem)
  • Klinker ve siyah çimento (yerel endüstrinin korunması)
  • Sekiz yaşından büyük binek araçları ve beş yaşından ticari araçları (çevresel önlem)
  • Kullanılmış tıbbi ve radyolojik cihazlar (sağlık önlemi)
  • 900 Megahertz bant genişliğinde çalışan kablosuz telefon setleri (teknik önlem)
  • Menşelerini gösteren sahte işaretler ve etiketler taşıyan mallar (fikri mülkiyet)
  • İsrail'de üretilen veya İsrail menşeli ürünler (Arap Boykotu önlemi).

Tekelleştirilmiş ve kısıtlanmış mallar, ithalat ve ihracatta yasaklı mallara benzer şekilde muamele görür. Ruhsat, izin veya diğer herhangi bir yasal belge eklenmediğinde veya alakasız belgeler eklendiğinde bu tür mallara el konulur. Lübnan’da ithalatta özel gözetim veya denetim (SGS, Intertek gibi zorunlu sevk öncesi denetimler benzeri) uygulaması bulunmamaktadır.

Karantina İşlemleri:

Lübnan’a bitki, fidan, canlı hayvan veya hayvansal ürün ihraç etmek isteyen firmaların ürünleri sevketmeden önce ithalatçı bir firma ile birlikte hareket etmeleri, gerekli ön izinlerin alınması ve diğer ithalat prosedürlerinin sorunsuzca haledilmesi açısından önemlidir.

Lübnan’daki karantina  önlemlerine  ilişkin  temel  kanun, 28 Kasım 2006 tarih ve 778 Sayılı “Tarımsal Karantina ve Bitki Sağlığı Önlemleri” hakkındaki kanundur.

https://regulations.agriculture.gov.lb/en/search?searchText=Quarantine  

Bu Kanun, zararlıların, hastalıkların, hastalık taşıyan mikroorganizmaların girişine karşı korumayı ve katkı veya kirleticiler veya zehirler ve diğerlerinin etkilerinden korunmayı sağlamak amacıyla sağlık ve bitki sağlığı tedbirlerini, kontrol, muayene ve deneyleri yapma yetkisini Tarım Bakanlığına vermiştir.

Bu Kanunla, tarım karantinası sürecinin organizasyonu, sterilizasyon ve sanitasyon işlemlerinin denetimi, temizlik vb. konularda talimat verme yetkilerinin yanı sıra, ihracat veya ithalata yönelik ürünlere ilişkin sağlık sertifikası düzenlenmesi hususunda Bakanlığın rolü belirlenmiştir. Bu Kanunda ayrıca tarımsal karantinaya tabi tutulan sevkiyatların ülkeye girişinde ithalatçının yükümlülükleri ve gerekli belgeler belirlenmiştir.

Hayvan ithalatına ilişkin karantina önlemlerini düzenleyen Karar ise 20 Mart 1963 Tarih ve 12301 Sayılı “Veteriner Karantinası” kararıdır.

 https://regulations.agriculture.gov.lb/en/search?searchText=Quarantine

Bu kararname, pandemi hastalıklarının Lübnan'a sızmasını önlemek amacıyla Lübnan'a ihraç edilen hayvanların ve hayvansal ürünlerin veteriner sağlık kontrolüne tabi tutulmasını içeren veteriner karantinasına uygulanır. Bu Karar hükümlerine et, süt ve türevleri, yumurta, deri ve benzeri hayvansal ürünler hariç olmak üzere, evcil ve evcil olmayan bütün hayvanlar ile kuşlar da tabidir. Bu Karar, hayvanların giriş şartları, örneğin menşe ülkesinden veteriner sağlık sertifikasına sahip olmaları ve bu sertifikanın bulunmaması halinde diğer şartları düzenlemektedir. Karantina tesislerinin yönetimi ve sorumluları da bu kararname ile belirlenirken, hayvanların hangi sınırdan gireceği, damgalarının nasıl takılacağı ve karantina süresi de bu kararla belirlenmektedir. Ayrıca, endemik ülkelerden gelen belirli hayvan türlerinin ithalat prosedürleri ve karantina sırasında hastalık çıkması halinde yapılması gereken işlemler belirlenmiş ve hayvan sahiplerinin yükümlülükleri de düzenlenmiştir. Bu Karar ayrıca ihlallerin denetlenmesini ve ilgili çalışanların yetkilerini düzenlemekte ve ihlal halinde uygulanacak cezaları ve para cezalarını belirlemektedir.

c) Etiketleme:

Etiketler, ürünün net ağırlığını, üreticisini, üretim ve son kullanma tarihini, içindekileri ve menşe ülkesini içermelidir. Etiketler ithal edilen malların üzerine Arapça, İngilizce veya Fransızca olarak basılmalıdır. İbranice etiketli ürünler kabul edilmemektedir. Daha fazla bilgi için Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı'nın web sitesine bakınız.

d) Bitki Sağlığı Önlemleri:

Tarım Bakanlığı'nın gıda güvenliği normları ve gereksinimlerine ilişkin çevrimiçi platformu (https://regulations.agriculture.gov.lb/en). Bu platform çiftçiler, üreticiler, ihracatçılar, ithalatçılar, laboratuvarlar ve tüketiciler gibi çeşitli paydaşlar için gıda güvenliği düzenlemeleri ve ithalat/ihracat gereklilikleri hakkında güncel bilgilere erişimi kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. https://regulations.agriculture.gov.lb/en/legislation/7  (Food Safety Law No: 35).

Bitki sağlığı önlemleri hakkında mevzuat 28 Kas 2006 tarih ve 778 Sayılı “Tarımsal Karantina ve Bitki Sağlığı Önlemleri”  https://regulations.agriculture.gov.lb/en/search?searchText=Quarantine  hakkında kanundur. Sözkonusu mevzuatın detayları Karantina başlığı altında verilmiştir.

 e) Helal Belgelendirme:

Lübnan’da helal akreditasyonu konusunda yetkili bir kuruluş bulunmamaktadır. Bu konu Lübnan’da idari bir husus olmaktan ziyade dini bir vecibe olarak algılanmaktadır. Ürünlerinin helal olduğu konusunda bir vesika almak isteyen kişi veya firmalar Cumhuriyet Müftüsüne başvurmakta ve din adamları eşliğinde denetim gerçekleştirilmektedir.