T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Türkmenistan

Türkmenistan

Genel Bilgiler
 
Ürünlerin ithalatı aşamasında, Türkmen Gümrük Kurumu ile Türkmen Standartları Devlet Kurumu müştereken çalışmaktadır.
Bu konuda bilgilendirmeler “customs.gov.tm” internet adresinden ilan edilmektedir.
Türkmenistan’a ihracat / ithalat / transit ticarette gerekli belgeler, belge örnekleri ve prosedürlerle ilgili bilgilere https://infotrade.gov.tm/?l=en web adresinden ulaşabilmektedir.
 
Karantina İşlemleri:
Tarımsal ürünlerin ithalatında, Gümrüklerde de birimleri bulunan Türkmenistan Tarım Bakanlığı Bitkilerle İlgili Devlet Karantin Kurumu yetkilileri tarafından kontroller yapılmakta, gerekli durumlarda testler yapılmakta ve uygun bulunanların ithalatına izin verilmektedir. İthalatı uygun bulunmayan ürünlerin gönderici ülkeye geri iadesi veya imhası yapılmaktadır.
 
Etiketleme:
İç piyasada dolaşan ürünler, gıda ve gıda dışı ürünlerin tüketici ambalajlarının etiketlenmesi için gereksinimleri karşılayan bir etikete sahip olmalıdır. Türkmenistan Ticaret Faaliyetleri Kanunu uyarınca, Türkmenistan mevzuatının belirlediği şartları karşılayan uygun kalitede ürünler ülke iç pazarında dolaşıma tabidir. Ürünlerin iç pazardaki dolaşımı, menşeini onaylayan ekli belgeler - alındı ​​belgeleri ve bir uygunluk sertifikası varlığında gerçekleştirilir.
İç piyasada dolaşan ürünler, gıda ve gıda dışı ürünlerin tüketici ambalajlarının etiketlenmesi için gereksinimleri karşılayan bir etikete sahip olmalıdır.
 
Ürün etiketlemesi aşağıdaki bilgileri içermelidir:
  • Ürünün menşe ülkesinin adı;
  • Üreticinin yasal adresi ve ticari markası;
  • Ürünün adı;
  • Ürünün bileşimi;
  • Besin değeri, genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO'lar) yokluğuna ilişkin bilgiler
 Gıda ürünü için;
  • Üretim tarihi;
  • Raf ömrü, hizmet ömrü;
  • Depolama koşulları;
  • Bir ürünün tanımlanmasına uygun olarak düzenleyici bir belgenin işaretlenmesi
Yukarıdaki bilgiler, Türkmenistan ve Rusça ve (veya) İngilizce devlet dilinde ve ayrıca diğer dillerde de üreticinin takdirine bağlı olarak etiketler, etiketler, ekler üzerinde yer almalıdır.
 
İç piyasada dolaşan alkollü ürünler ve tütün ürünleri, özel tüketim damgaları ile zorunlu etiketlemeye tabidir.
Ürünlerin depolanması ve taşınması, özel donanımlı odalarda depolama, bu amaçlar için özel olarak tasarlanmış araçlarda taşıma dahil, kalitelerinin korunmasını ve tüketim için güvenlik gerekliliklerine uygunluğunu sağlayan koşullarda gerçekleştirilmelidir. Yerleşik durumlarda, bu tür gerekliliklere uygunluk, ilgili belgelerdeki girişlerle doğrulanır.
Piyasaya Arzı Yasak Olan Ürünler
  • Dolaşımdan çekilen ürünler;
  • Özel izin olmaksızın sınırlı dolaşıma sahip ürünler;
  • Telif hakkı ve (veya) ilgili hakları ihlal ederek veya bir başkasının ticari markasının yasadışı kullanımıyla üretilmiş ürünler;
  • Üzerinde özel tüketim damgası bulunmayan, yerleşik prosedüre göre etiketlemeye tabi olan kesilebilir ürünler;
  • Yukarıda listelenen etiketleme gerekliliklerini ve Türkmenistan'ın diğer yasal düzenlemelerini karşılamayan ürünler;
  • Eşlik eden belgeleri olmayan ürünler;
  • Güvenlik gereksinimlerini karşılamayan ve düzenleyici belgelerin gereksinimlerini karşılamayan yetersiz kalitede ürünler;
  • Türkmenistan mevzuatı tarafından satışı yasaklanmış diğer ürünler.
 
Bitki Sağlığı Önlemleri:
 
Gıda ürünleri ithalatında Bitki Sağlığı Sertifikası, hayvansal ürünlerde Veteriner Sertifikası ve ayrıca kullanılan ambalaj maddeleri için de uygunluk sertifikası aranmaktadır.
 
Tarımsal ürünlerin ithalatında, Gümrüklerde de birimleri bulunan Türkmenistan Tarım Bakanlığı Bitkilerle İlgili Devlet Karantin Kurumu yetkilileri tarafından kontroller yapılmakta, gerekli durumlarda testler yapılmakta ve uygun bulunanların ithalatına izin verilmektedir.
 
Helal Belgelendirme:
 
Türkmenistan’da helal sertifikasının düzenlenmesine yönelik özel bir mevzuat ve ayrıca ithalatta helal sertifikası veya ürün üzerinde bulunan helal işaretinin denetimine dair bir uygulama bulunmamaktadır. Gerek ithal ürünlerde gerekse yerli ürünlerin bazılarında tüketicilerin tercihini kazanabilmek için helal işareti kullanılmakta olup bu firmalar diğer ülkelerdeki helal sertifikası veren kurumlardan hizmet almaktadır.