T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

İran

İran

İran’da piyasaya arz edilen ürünlerin standartlarının belirlenmesi ve denetimi aşağıda kurumlarca yapılmaktadır.

-Bitki, tohum, vb. ürünlerde piyasa gözetimi ve denetiminden sorumlu kurum Tarım Seferberliği Bakanlığı'na bağlı Bitki Sağlığı ve Güvenliği Kurumu, https://ppo.ir/en-US/ppo/1/page/Home
-Gıda, ilaç, hijyen ve kozmetik ürünlerindeki piyasa gözetimi ve denetiminden sorumlu Sağlık Bakanlığı'na bağlı Gıda ve İlaç Kurumu, https://www.fda.gov.ir/en
-Çeşitli canlı hayvan, işlenmemiş et ürünleri, hayvan spermi, damızlık yumurta, hayvansal aşı, ilaç dezenfektanlar, özel hayvan yemlerinde piyasa gözetimi ve denetiminden sorumlu denetleyici kurum Tarım Seferberliği Bakanlığı'na bağlı Veterinerlik Kurumu, https://ivo.ir
-Standart kapsamındaki diğer ürünlerde ise İran Ulusal Standart Kurumu’dur. https://en.inso.gov.ir/
İran’da piyasaya arz edilen ürünlerin ülke içindeki üretim veya ithal edilen ürünlerin standartlarının oluşturulması ve denetiminden İran Standartlar ve Sanayi Araştırmaları Kurumu (ISIRI) sorumludur. Bahsekonu Kurumun sitesindeki http://isiri.gov.ir/Portal/home/?331765/ISIRI-Portal   linkinden ulaşılabilmektedir.
ISIRI tarafından “Ülkeye İthal Edilen Ürünlerin Uyması Gereken Zorunlu Standartlar” “Ülkeye İthal Edilen Ürünlerin Uyması Gereken Zorunlu Standartlar” isimli bilgi notu Farsça olarak yayınlanmış olup, bilgi notu ekinde zorunlu standartlar GTİP’ler bazında açıklamaları ile birlikte yayınlanmıştır. Oldukça hacimli olan listedeki GTİP’lere ilişkin Müşavirliğimize ulaşılması durumunda gerekli bilgilendirme yapılabilecektir.
Uyulması gereken zorunlu standartlara ilişkin genel açıklamalar aşağıda sunulmaktadır.
1- Tüm koruyucu içeren gıdalar, belirlenmiş zorunlu standartlara tabidir.
2- Traktör, zirai makineler, vinç ve çekiciler için zorunlu standartlar bulunmamaktadır.
3- Maden ve yol yapımında kullanılan makinelere ilişkin yedek parçalarda da standartlara uyum zorunluluğu bulunmamaktadır.
4- Testi yapılamayan ürünlerin kendi ülkesinde almış olduğu sertifikalar doğrultusunda (Certificate of Inspection – COI) İran’a ithaline izin verilmektedir.
5- Test süreci uzun süren ürünler için gümrüklerde oluşabilecek yığılmaların önlenmesi amacıyla üretici ülkelerdeki denetimi yapılmış sertifikaların (Certificate of Inspection –COI) bulunması yeterlidir.
6- Enerji tüketimi ve verimliğini belirleyen etiketlerin, listede bulunan elektrikli tüm cihazlarda bulunması zorunludur. Bahsekonu etiketlerin üretici firmalar tarafındanüretim yerindeki standartlar doğrultusunda yapıştırılmış olması zorunludur. Ayrıca, sertifikaların yalnızca A ve B enerji sertifikası olması gerekmektedir.
7- Standartların değerlendirilmesinde milli ve uluslararası standartların bulunmaması halinde üretici veya üreticinin bulunduğu ülkenin standartları veya beyanları ithalat işlemi esnasında gözönüne alınmaktadır.