T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Panama

Panama

Panama Hükümeti, 15 Temmuz 1997 tarihli 23 Sayılı Kanunla, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’na bağlı “Standartlar ve Endüstriyel Teknoloji Genel Müdürlüğü (DGNTI)”nü, ulusal standardizasyon kuruluşu olarak teknik standardizasyon süreci, uygunluk değerlendirmesi ve kalite sertifikasyonundan sorumlu birimi olarak ilan etmiştir.
Bir standardizasyon kurumu olarak DGNTI, ülkedeki tüm teknik standartlar ve uygunluk değerlendirmesi ile ilgili mevzuata uyumu denetlemekte ve Panama topraklarında teknik standartların uygulanmasına yönelik politika ve programları koordine etmektedir.

Panama, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) üyesi olarak, standartların hazırlanması, kabulü ve uygulanması kurallarını içeren WTO'nun Ticarette Teknik Engeller Anlaşması'nı (TBT) kabul etmiştir.

Ulusal Akreditasyon Konseyi (CNA), Panama Cumhuriyeti'nin Ulusal Akreditasyon Kuruluşudur. Görevi, Test Laboratuvarları, Kalibrasyon Laboratuvarları ve Denetim Kuruluşlarını akredite etmektir. Akreditasyon, yakıt laboratuvarları ve çevre test laboratuvarları sektöründeki kurumlar için zorunlu tutulmaktadır.
CNA, aşağıdaki akreditasyon şemalarında akreditasyon hizmeti vermektedir:
  • DGNTI-COPANIT ISO/IEC 17025:2017 standardı gerekliliklerine göre Test Laboratuvarları,
  • DGNTI-COPANIT ISO/IEC 17025:2017 standardı gerekliliklerine göre Kalibrasyon Laboratuvarları,
  • DGNTI-COPANIT ISO/IEC 17020:2014 standardı gerekliliklerine göre Denetim Kuruluşları.
Panama, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nikaragua, Kosta Rika ve Panama ülkeleri arasında kademeli olarak ekonomik entegrasyonu sağlamayı amaçlayan Orta Amerika Ekonomik Entegrasyon Sekreterliği'ne (SIECA) üyedir. 1991 yılında kurulan SIECA'ya Panama, 2012 yılında katılmıştır. SIECA, Orta Amerika teknik düzenlemelerini (RTCA) oluşturmakta ve bu kuruluşa üye olan ülkeler, bu standartları ve düzenlemeleri kabul ederek kendi ülkelerinde bu konularla ilgili düzenlemeleri hayata geçirmektedir. Enerji verimliliği, ilaç ve kozmetik gibi birçok sektörde RTCA anlaşması mevcuttur.
Panama Gıda Ajansı (APA), tarımsal sanayi ve endüstriyel gıda üretimi ile gıda ihracatı ve ithalatı süreçlerinin yönetiminden sorumlu olan devlet kuruluşudur. APA incelemeleri, hammadde, ürün ve yan ürünlerin kullanımına yönelik olarak hayvansal, bitkisel ve mineral kökenli gıda maddeleri için yerli veya ithalatçılar tarafından sanayi ve tarımsal sanayi üretiminde kullanılan tüm gıda ürünlerinde gerekmektedir. Gümrük denetim süreci, APA ve Panama Ulusal Gümrük Otoritesi (ANA) tarafından koordineli bir şekilde yürütülmektedir.

MINSA Gıda Koruma Dairesi, gıda kalitesi ve güvenliğini izlemek, gıda kaynaklı hastalıkları kontrol etmek ve önlemek amacıyla teşvik, gözetim, üretim ve satış yoluyla nüfusun kapsamlı sağlığını korumakla görevlidir.

Ulusal Gıda Kontrol ve Veterinerlik Gözetim Müdürlüğü (DINACAVV), MINSA altında görevli, ülke genelinde gıda sağlığı mevzuatına etkin uyumu sağlamak ve gerekli kontrolleri sağlamakla yükümlü Genel Müdürlüktür.

MINSA-Ulusal Eczacılık ve İlaç Müdürlüğü ise ilaçların ve diğer insan sağlığı ürünlerinin analizi, gözetimi ve kalite kontrolünün yanı sıra bu ürünlerin üretimi, dağıtımı ve korunmasıyla ilgilenen kuruluşların, mevcut ulusal ve uluslararası sağlık standartları ve düzenlemelerine uygun olarak sürekli olarak yüksek kalite standartlarını karşılamasını sağlamaktan sorumludur.