Slovenya, AB üyesi olması nedeniyle AB'nin ürün güvenliği ve denetimi, teknik düzenlemeler ve standartlar konusundaki tüm düzenlemelerini benimseyerek uygulamaktadır. Standartlara ilişkin bilgilere: Slovenya Standardizasyon Enstitüsü (SIST) https://www.sist.si/standardization/standards-in-public-inquiry aracılığıyla ulaşılabilir.
Teknik Düzenlemeler ise Ekonomik Kalkınma ve Teknoloji Bakanlığı gıda dışı ürünlere ilişkin yasal çerçeve, 'Ürünler için Teknik Düzenlemeler ve Uygunluk Değerlendirme Yasası' (ZTZPUS-1) ile belirlenmekte olup bu yasa Avrupa Birliği direktifleri ile tam uyumludur.
Ürün güvenliği konusunda temel mevzuat 2001/95 EC sayılı AB direktifi ve Genel Ürün Güvenliği Konseyi'nin 87/357/EEC sayılı direktifleri çerçevesinde hazırlanan ve yürürlüğe konulan Genel Ürün Güvenliği Kanunu'dur. (UR.I.RS 101/2003) Direktif uyarınca, insan sağlığı ve güvenliği için risk taşıyan ürünlerde aynı zamanda hızlı uyarı sistemi RAPEX uygulanmaktadır. https://www.gov.si/teme/varnost-potrosniskih-proizvodov-in-sistem-rapex/
Avrupa Birliği'nin ekonomik alanında satılan uyumlaştırılmış mevzuat kapsamı ürünlerin, ürünün güvenlik, sağlık ve çevre koruma alanındaki AB mevzuatına uygun olduğunu gösteren CE işaretini taşıması gerekmektedir Akreditasyon ve piyasa gözetimi için gereksinimleri belirleyen 765/2008 sayılı Avrupa Komisyonu Yönetmeliği uyarınca ürünlerin teknik gerekliliklere uygunluğunu belirlemek ürünün üreticisinin sorumluluğundadır. Ürünlerin teknik mevzuata uygunluğu ithalat aşamasında kontrol edilebileceği gibi piyasa gözetimi yoluyla da denetlenebilmektedir.
Sloven Ekonomi Turizm ve Spor Bakanlığı İç Pazar Genel Müdürlüğü ve Pazar Müfettişliği birimleri (https://www.gov.si/en/state-authorities/bodies-within-ministries/market-inspectorate/about-the-inspectorate/) ürün güvenliği mevzuatının uygulanmasından sorumludur. Ürün alanları bazında daha fazla bilgi, ilgili Ekonomi, Turizm ve Spor Bakanlığı'nın web sitesinde mevcuttur. (https://www.gov.si/en/policies/business-and-economy/requirements-for-products-in-the-single-market/)
Her ürün kategorisinin farklı kurallara tabi olması nedeniyle her ürün için teknik gerekliliklerin tek tek kontrol edilmesi gerekir. (Örn; oyuncaklar, kozmetikler gibi ürünlerde denetim makamı sağlık müfettişi (https://www.gov.si/en/state-authorities/bodies-within-ministries/health-inspectorate/), medikal ürünler için Slovenya Cumhuriyeti İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kamu Ajansı (https://www.jazmp.si/en/) listedeki diğer ürünlerde ise Slovenya Cumhuriyeti Piyasa Müfettişliği sorumludur. (https://www.gov.si/en/state-authorities/bodies-within-ministries/market-inspectorate/o-trznem-nspektoratu/))
Gıda ürünleri ise HACCP (Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizi Sistemi) ve Gıda hijyeni kuralları ve standartlarına uygun olmalıdır. Bu alanda denetim yapan kurum Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlık Müfettişliğidir. https://www.gov.si/drzavni-organi/organi-v-sestavi/zdravstveni-inspektorat/
Slovenya’da gıda ürünlerinin standart ve belgelendirilmesine ilişkin kurallar AB direktifleri ile tamamen uyumludur.
Sloven standartları Slovenya Standardizasyon Enstitüsü (SIST-http://www.sist.si/about-sist/sist-introduces-itself.html) tarafından oluşturulmaktadır. SIST- Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO) ve Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) ile Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN - European Committee for Standardization) ile Avrupa Elektroteknik Standardizasyon Komitesi’nin (CENELEC - European Committee for Electrotechnical Standardization) ve Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü’nün (ETSI) tam üyesi ve bu kuruluşların Slovenya’daki yetkili kurumudur. Uluslararası ve Avrupa standardizasyon kuruluşlarında temsil SIST tarafından gerçekleştirilmektedir. Slovenya standartları www.sist.si adresindeki SIST online mağazasından satın alınabilmekte olup detaylı bilgilere http://www.sist.si/cenik-storitev.html linkten ulaşılabilmektedir.
Slovenya Standardizasyon Enstitüsü (SIST) tarafından standardizasyon belgelerinin hazırlanmasından ve kabulünden sonra Sloven Akreditasyon kurumu tarafından 765/2008 Sayılı Tüzük gerekliliklere uygun olarak akredite edilmiş firmalar veya kurumlar tarafından denetim gerçekleştirilmektedir.
Slovenska Akreditacija (https://www.slo-akreditacija.si/)) Ulusal Akreditasyon Kurumu’dur. Slovenya'daki akreditasyon sistemi, akreditasyon ve piyasa gözetimi ile ilgili AB’de akreditasyon ve piyasa gözetimi ve denetiminin kurallarını düzenleyen 765/2008/EC sayılı AB Tüzüğü ve uluslararası akreditasyon kuralları ((EA, ILAC ve IAF) ile uyumludur. Kurum ülkedeki uygunluk değerlendirme kuruluşlarının teknik yeterliğini resmi olarak onaylar. Bu kuruluşlar; laboratuvarlar, muayene kuruluşları, denetim kuruluşları, gözetim şirketleri, belgelendirme kuruluşları v.b.’dir. Slovenya’da farklı alanlar için akredite edilmiş firmalar veya kurumların listesi http://www.slo-akreditacija.si/?lang=en&s=&post_type=lpacreditation&status%5B%5D=70 web sayfasında bulunmaktadır.
Teknik Düzenlemeler, Standartlar ve Metroloji alanındaki toplu mevzuata, Sloven Yasal Bilgi Sisteminin web sitesinden erişilebilir. Slovenian Legal Information System(PISRS): http://www.pisrs.si/Pis.web/pravniRedRSDrzavniNivoKazalaTematskoKazaloPredpis?pog1=6&pog2=5&pog3=0&pog4=0&treeId=223
İlgili AB mevzuatına ise aşağıdaki linklerden erişilebilir:
|