Genel Bilgiler
İthalat Denetimi Financial Administration of the Republic of Slovenia/ Gümrük bölümü Mali İdaresi tarafından yürütülmektedir.
Malları ithal etmek için AB gümrük bölgesine girmeden önce, mallar için giriş özeti beyannamesini sunul malıdır. Seçilen gümrük prosedürü için gerekli olan belgeler (fatura, menşe belgesi, izin vb.) beyannameye eklenir. Belirli türde mallar için öngörülen veterinerlik, bitki sağlığı veya diğer kontrollerin yapıldığına dair belgelerde eklenmelidir.
Slovenya'da, üçüncü bir ülkeden veya üçüncü bir bölgeden malların doğrudan girişi, yalnızca Koper Limanı, Ljubljana Havaalanı Jože Pučnik ya da posta yoluyla mümkündür.
İthalat aşamasında gümrük yetkilileri tarafından ürünün uygun olmadığı tespit edilirse denetim birimlerine haber verilmekte ve bu birimler tarafından gümrükte ürünün denetimi yapılmaktadır.
İthalat Denetimi (teknik düzenlemelere ilişkin, sürece ilişkin, yetkili birimler hakkında) aşağıdaki linkten ilgili düzenlemelere erişilebilmektedir. https://www.fu.gov.si/en/customs/prohibitions_and_restrictions/safety_of_non_food_products/
Bir ürünün (gıda dışı) Slovenya’ya ithalatında yasal olarak pazara sunulmadan önce, her bir ürünün özelliğine bağlı olarak belirli koşulların yerine getirilmesi gerekir. Bu kapsamda ürünün uyumlaştırılmış Avrupa mevzuatına tabi olup olmadığı, yani ürün ile ilgili gereksinimlerin Avrupa direktifleriyle düzenlenip düzenlemediği özellikle önemlidir. Zira söz konusu ürün ilgili direktiflerin gerekliliklerine uygunsa, bunların AB içinde serbest dolaşımı ve dolayısıyla da Slovenya’ya ithalatı mümkündür. Ancak ürün uyumlaştırılmamış mevzuata tabi olsa da yasal olarak bir AB Üye Devletinde veya Türkiye’de imal edilmiş veya pazarlanmışsa, karşılıklı tanıma ilkesine göre Sloven pazarına girebilir.
Etiketleme: Slovenya mevzuatı, piyasada bulunan veya piyasaya sunulacak tüm ürünler için geçerli genel bir düzenleme ile etiketlemeyi düzenlemediğinden her bir ürün için etiketleme zorunluluğunu yasa ve özel düzenlemeler kapsamında münferit olarak kontrol etmek gerekir. Belirli ürünler için etiketleme sadece yönetmelikte öngörülmüşse zorunludur.
Genel olarak, Tüketiciyi Koruma Yasasının (AB mevzuatı ile uyumlu) ilave değişikliklerle birlikte ikinci maddesinde etiketleme ile ilgili olarak şirketin veya üreticinin tüketicilerle Sloven dilinde (Slovenya Cumhuriyetinde yaşayan tüketicilerin anlayabileceği dilde) ticaret yapmaları gerektiği kuralına yer verilmiştir. Ürün etiketi, tüketiciye ürünün özellikleri, satış koşulları ve kullanımı ile ilgili gerekli bilgileri sağlamalıdır. Konuşulan dil yerine ürünleri etiketlerken yaygın olarak anlaşılan sembol ve simgeler de kullanabilir.
Bitki Sağlığı Önlemleri: Yeni tehlikeli hastalıkların ve bitki zararlılarının girişini önlemek için, belirli bitki türlerinin, bitki ürünlerinin ve diğer nesnelerin Avrupa Birliği'ne (AB) girişi kontrol edilmektedir. Bitkilerin, bitki ürünlerinin ve diğer nesnelerin girişine ilişkin genel koşullar, tüm AB üye ülkelerinde geçerli olan bitki sağlığı koruma ve resmi kontrol alanındaki AB mevzuatı tarafından belirlenir. Karantina zararlıları, kontrollü karantina dışı zararlılar, korunan alanlar, özel ithalat gereklilikleri, yasaklar ve kısıtlamalar listelerini içerir.
Komisyon Uygulama Yönetmeliği 2019/2072'nin Ek XI A ve B'sinden bitki ithal ederken, bu bitkilerin sevkiyatlarına bitki sağlığı korumasıyla ilgili öngörülen koşullara uyumu doğrulayan orijinal bir bitki sağlığı sertifikası eşlik etmelidir. Bitki sağlığı sertifikalarına ilişkin gereklilikleri birleştirmek amacıyla, gıda amaçlı tahıllar, baklagiller, yemişler ve gıda amaçlı çam tohumlarının girişine ilişkin ek açıklamalar bulunmaktadır. Bitki sağlığı sertifikası gereklilikleri, AB'ye giren tüm bitki sevkiyatları için geçerlidir. Gerçek kişilere posta gönderileri olarak kişisel kullanım için gönderilen küçük eşyalar veya miktardan bağımsız olarak kişisel yolcu bagajının bir parçası olan eşyalar dahil hiçbir istisna yoktur.
Sorumlu birim: Slovenya Tarım, Ormancılık ve Gıda Bakanlığı Güvenli Gıda, Veterinerlik ve Bitki Koruma İdaresi’dir
Bitki sağlığı ithalat gereklilikleri kapsamı ürün grupları:
Canlı bitkiler ve bitkilerin canlı kısımları, örneğin: botanik tohumlar (ekim amaçlı olmayanlar hariç), botanik meyveler, sebzeler, yumrular, soğanlar, rizomlar, kökler, anaçlar, stolonlar, sürgünler, gövdeler, cüceler, kesme çiçekler, yapraklı veya yapraksız dallar, yaprakları korunmuş kesilmiş ağaçlar, yapraklar, bitki doku kültürleri (hücre kültürleri dahil), genetik materyal, meristemler, kimerik klonlar, mikro çoğaltma materyali, canlı polen ve sporlar, tomurcuklar, aşılar, çelikler, çelikler ve diğerleri.
Özellikleri veya işleme veya işlem türü nedeniyle karantina zararlı organizmalarının yayılma riski oluşturabilecek bitkisel ürünler, örneğin: odun, kabuk, tahıl ve diğerleri.
Zararlı bitki organizmalarını iletebilen veya yayabilen diğer nesneler, örneğin: kullanılmış tarım makineleri ve araçları, toprak, yetiştirme substratı ve diğerleri.
Sadece 5 tür meyve için bitki sağlığı sertifikası gerekmemekte olup bunlar: ananas, hindistan cevizi, durian, muz ve hurma’dır.
Bazı ahşap ve ahşap ambalaj malzemesi sevkiyatları için bitki sağlığı sertifikası yerine resmi bir işaret veya başka bir resmi sertifika kullanılması mümkündür.
Ürün Bazında gereksinimler https://www.gov.si/podrocja/kmetijstvo-gozdarstvo-in-prehrana/uvoz-izvoz-in-trgovanje-z-zivalmi-rastlinami-rastlinskimi-in-zivalskimi-proizvodi/uvoz-rastlin-rastlinskih-proizvodov-in-fitofarmacevtskih-sredstev/ linkinde yer almaktadır.
Helal Belgelendirme: Slovenya’ya ihracatta helal belgelendirmesi zorunluluğu bulunmamaktadır. Helal belgeleri esas olarak gıda ürünleri için kullanılmaktadır. Ülkede helal sertifikaları Slovenya Cumhuriyetindeki İslam Topluluğu tarafından düzenlenmektedir. Ayrıca ülkede Helal Standart Sertifikasyon Enstitüsü bulunmaktadır. Söz konusu enstitü tarafından uluslararası ISO 17021-1 2015 standardına uyumlu UAE.S 2055-2: 2016, GSO 2055-2: 2015, OIC / SMIIC 1: 2011, OIC / SMIIC 2: 2011, MS 1500: 2009 standartlarının kullanıldığı ve TSE veya diğer kuruluşlarımız tarafından düzenlenen helal belgeleri kullanılabildiği belirtilmiştir.
|