a) Genel Bilgiler
- IMH
İthalat denetimi büyük ölçüde yukarıda açıklanan Sevk Öncesi İnceleme (SÖİ) eliyle gerçekleştirilmekte olup belli ürün gruplarında Uygunluk Belgesi aranmaktadır. Bunun haricinde, ithalat süreci ile ilgili teknik engel olarak görülebilecek, Irak’ın kendine münhasır uygulamaları ile IMH ile IKBY idaresi arasındaki eşgüdüm eksiklilerinden kaynaklı uygulamalar aşağıda “Diğer Önemli Hususlar” bölümünde açıklanmıştır. 28.02.2023 tarihli Bakanlar Kurulu 9’uncu oturum kararlarına göre aşağıdaki ürünler haricindeki ürünler ithalat izninden muaf tutulmuştur. Aşağıdaki ürünler ise ithalat iznine tabidir.
IKBY üzerinden yapılacak ithalat işlemlerinde sınırlarda yapılacak uygunluk denetimine ek olarak ürünün türüne bağlı olarak Bölgesel Hükümetin ilgili birimlerinden izin alınması gerekmektedir.
NSC tarafından yapılan uygunluk denetiminde eşyanın cins ve nevine bağlı olarak 7 ile 360 USD arasında değişen tutarlarda laboratuvar tahlil ücreti tahsil edilmektedir.
c) Etiketleme
- IMH
COSQC tarafından yayımlanan son genelgeye göre; ürün paketlerindeki ifadeler ya sadece Arapça ya da Arapça ve İngilizce olmak zorundadır.
Bu kapsamda, yaygın bilimsel terimler, ölçü birimleri (örn. A, V, W, Hz) ve bazı semboller (örn. R600a) ev aletleri ve elektrikli aksesuarlar üzerinde veya ürünün dış ambalajı üzerinde yalnızca İngilizce olarak işaretlenebilir, ancak kullanım kılavuzunda bu hususlar Arapça olarak belirtilmelidir. Elektrikli ev aletlerindeki düğmeler veya (işletim paneli) düğmeleri, işlevlerini açıklayan Arapça işaretlenmelidir.
Elektronik cihazların (televizyon, buzdolabı veya benzeri herhangi bir kontrol cihazı gibi) uzaktan kumanda cihazlarındaki kontrol düğmeleri İngilizce olarak işaretlenebilir, ancak bu bilgiler cihazla birlikte verilen talimat kitapçığında Arapça olarak açıklanmalıdır.
İmalatçı ya da tedarikçi adına ya da herhangi bir bileşene atıfta bulunan tüm terimler ve bilgiler, varsa uyarılar, saklama bilgileri ya da gerekli kullanım talimatları Arapça dilinde olacaktır, ayrıca varsa isimlendirme, sınıflar, dereceler ve renkler ile son kullanma tarihi ya da üretim tarihini gösteren tüm terimler Arapça dilinde yazılacaktır.
Hafif ve ağır vasıta, binek otomobil lastikleri ve bunların iç lastiklerine ilişkin işaretler, nihai tüketiciye ulaşıncaya kadar ürün üzerinde bulunması garanti edilmek kaydıyla, lastiğin üzerine veya dış kapağına yapıştırılan ve çıkarılması zor olan etiket (sticker) şeklinde Arapça olarak eklenebilir. Belirli bir sembol, kısaltma veya harfin belirtilmesini gerektiren veriler için (hız sembolü, lastik montaj sembolü vb.) Irak standardında gerektiği gibi kodlanmalıdır. Diğer gereklilikler Arapça olarak işaretlenmelidir (ürünün adı ve/veya ticari marka, ülke ve üretim tarihi gibi.) ...vb.)
Diğer taraftan, özellikle gıda ürünlerinde etikete büyük önem verilmekte olup, gıda ürünlerinin ambalajlarının üzerinde ürünün adı, içindekiler listesi, net ve brüt ağırlık (metrik sistem), üretici, paketleyici, dağıtıcı, ithalatçı, ihracatçı, satıcının adı ve adresi, menşei ülke, parti numarası, üretim ve son kullanma tarihi, kullanım talimatları ve ürün adedi bulunmak zorundadır.
Raf ömrü 1 yıl üzerinde olan malların raf ömrünün yarısını, raf ömrü 1 yıl ve daha kısa olan ürünlerin raf ömrünün üçte birini geçmiş olması durumunda ülkeye girişine izin verilmemektedir.
- IKBY
Koli ve paketlerdeki ürünlerin üzerinde İngilizce ve Kürtçe veya İngilizce ve Arapça dillerinin bulunması, malzeme ve içerik türü, üretim tarihi ve son kullanma tarihleri kolay sökülmeyecek şeklinde olması gerekmektedir.
Ürün İslami olmayan ülkelerden ithal ediliyorsa, üreticinin fabrikasının (batch number), saklama sıcaklığı, adresi, adresi ve telefon numarası kazınmalı veya lazer baskı ile basılmalıdır. Söz konusu bilgilerin kolayca silinmemesine dikkat edilmelidir.
Bir ürünün son kullanma tarihi (6) altı aydan az olduğunda üretim tarihi ve son kullanma tarihi gün, ay ve yıl olarak yazılmalıdır. Son kullanma tarihi (6) altı aydan fazla olan ürünler ay ve yıl olarak yazılır.
d) Bitki Sağlığı Önlemleri
Bitki Sağlığı Önlemlerine ilişkin hususlar yukarıdaki “Karantina” Başlığı altında özetlenmiştir.
e) Helal Belgelendirme
- IMH
Irak nüfusunun çok büyük bölümü Müslüman olup helal ürün tüketmekle birlikte, piyasa gözetim ve denetimi açısından helal sertifikası zorunluluğu bulunmamaktadır.
Öte yandan Irak, İslam İşbirliği Teşkilatı, Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMMIIC) üyesidir. Bu çerçevede, gelecekte, anılan kuruluşun çalışmalarına paralel olarak helal standartlarına ilişkin yeni ulusal düzenleme ve tedbirleri devreye almasının mümkün olabileceği değerlendirilmektedir.
- IKBY
Ürünün İslami şartlara göre üretildiği veya herhangi bir yasak madde içermediğini belirten, menşei ülkede verilmesi gereken ve Akredite İslam Kurumu tarafından sertifikalandırılması gereken Helal sertifikası kontrolü yapılır ve sertifikanın mutlaka ürünle birlikte sunulması gerekmektedir. İslam ülkelerinden helal sertifikası talep edilmemektedir.
İslam ülkeleri haricindeki ülkelerden gelen ürünler için Helal Sertifikası kontrolü yapılır ve sertifikanın mutlaka ürünle birlikte sunulması gerekmektedir.
İçeriklerinde domuz eti veya yağı kullanılan ürünlerin ithalatı yasak olup, bu kapsamdaki ürünlerin bileşenlerinin ithalatı yalnızca özel onay ile mümkündür.
|