Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticarette Teknik Engeller (TTE) Komitesi, üye ülkelerin birbirlerinin ticareti etkileme potansiyeline sahip teknik düzenlemelerini TTE Anlaşması bağlamında ele aldığı bir platform olup yılda üç kez İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenmekte ve ülkemiz bu toplantılarda Bakanlığımızca temsil edilmektedir.
Toplantılar süresince DTÖ üyesi diğer ülkelerin temsilcileriyle ikili görüşmeler gerçekleştirilmesi imkanı bulunmakta, ülkemiz delegasyonunca yapılan resmî girişimlerin yanı sıra, toplantıların ihracatçılarımızın dış pazarlarda karşılaştığı teknik engel ve diğer muhtelif olumsuzlukların ilgili ülke temsilcilerine aktarımı ve doğrudan takibinin sağlanması için önemli bir platform olduğu değerlendirilmektedir.
Bu kapsamda, Komitenin 2025 yılı ilk toplantısı 26 – 28 Mart 2025 tarihlerinde Cenevre/İsviçre’de gerçekleştirilmiş, toplantıya ülkemizi temsilen Bakanlığımız temsilcileri de katılmıştır.
Resmi Komite toplantılarında, DTÖ üyesi ülkelerin küresel ticarette teknik engel yaratma potansiyeline sahip muhtelif mevzuat taslakları ve uygulamalarının görüşüldüğü kısımda, üye ülkeler tarafından 8’i yeni olmak üzere toplamda 61 “Özel Ticari Kaygı (STC)” gündeme getirilmiştir. Yeni STC’ler; gıda, otonom araçlar, kimyasallar, elektrikli araç bataryaları gibi çeşitli ürün gruplarını kapsamaktadır.
Komite gündemine muhtelif ülkelerce sunulan Avrupa Birliğinin “Atık Sevkiyat Tüzüğü”, “Ambalaj ve Ambalaj Atığı Tüzüğü” ve “Ormansızlaşmanın Önlenmesi Tüzüğü” ile ilgili STC’ler ülkemizce desteklenmiş, ilgili düzenlemelerin ülkemiz ticareti üzerinde yaratacağı muhtemel etkiler ile ticaretin gereğinden fazla kısıtlanması potansiyeline temsilcilerimizce dikkat çekilmiştir.
Komite toplantıları marjında Birleşik Krallık yetkilileriyle talepleri üzerine ülkemizin “Zorunlu Depozito Yönetim Sistemi Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar” ile “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in ele alındığı ikili bir toplantı yapılmıştır.
Ayrıca, Kore Cumhuriyeti yetkilileri ile “Karayolu Dışında Kullanılan Hareketli Makinaların İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2024/2)” kapsamında bir ikili görüşme yapılmış olup Tebliğ hakkında Kore Cumhuriyeti yetkililerine bilgilendirme yapılmış, Tebliğe ilişkin ithalat denetimi rehberi Koreli yetkililer ile paylaşılmıştır.
Buna ek olarak, Hindistan’ın muhtelif tekstil hammadde ürünlerine getirdiği standartlar ve gıda sertifikasyon sistemine ilişkin yapılan düzenlemeleri ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin gıda ürünleri ihracatında China Import Food Entreprises Registration - CIFER isimli sisteme kayıt zorunluluğuna ilişkin ikili görüşmeler yapılıp düzenlemelere ilişkin bilgi alınmıştır.
Bir sonraki resmi komite toplantısının 25-27 Haziran 2025 tarihlerinde yapılması öngörülmektedir.
Uluslararası İlişkiler ve Ticarette Teknik Engeller Dairesi Başkanlığı (DTÖ Türkiye TBT Bilgi, Bildirim ve Temas Merkezi)
Ticaret Bakanlığı- Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü